Qidaların özəlliyini dəyişə bilən çəngəl ixtira olunub
Elm & Texnologiya
07.05.2017
Farid Pardashunas
London Universitetinin mütəxəssisləri professor Edrian Çeok-un rəhbərliyi altında qeyri-adi cihaz hazırlayıblar.
Bu cihaz ərzaqların dadını dəyişə
bilən bir çəngəldir. Taste Buddy adlı çəngəl zəif elektrik cərəyanı verir. Çəngəl
insan orqanizmi üçün tamamilə təhlükəsizdir. Lakin ağızda olan reseptorlar ona
qarşı həssasdırlar. Çəngəl qidanı daha şirin və ya daha duzlu edə bilir. Bundan
əlavə olaraq mütəxəssislər təyin ediblər ki, ilıq qidalarda şirin dad daha
parlaq hiss olunur, nəinki soyuq qidalarda. Buna görə də çəngəl 40 dərəcəyə qədər
qıza bilir. "Ağıllı” çəngəlin işlək prototipi Brimingemdə keçirilmiş The Big
Bang UK yarmarkasında təqdim olunmuşdur. Mütəxəssisləriin sözlərinə əsasən Taste Buddy-nin yaradılmasında əsas məqsəd qidaların insan üçün daha sağlam
olmasıdır.
Cihazdan istifadə edərkən insanlar
duz və şəkərdən daha az istifadə edirlər. Bu isə həzm, endokrin və ürək-damar
sisteminin işinə müsbət nəticələr verərək çəkinin azalmasına gətirib çıxardır.
Çeok etiraf edib ki, çəngəl ilk öncə maraqlı bir təcrübə üçün hazırlanmışdı.
Daha sonra o, böyük potensialı olan bir layihəyə çevrildi. Sözügedən
texnologiyanı təkcə çəngəldə reallaşdırmaq şərt deyil. Əşyanın formasının heç
bir önəmi yoxdur. Gələcəkdə hətta dad dəyişən qaşıqların və fincanların da
hazırlanması planlaşdırılır. Bu texnologiyanın təkmilləşdirilməsi dad dəyişilməsinə
daha kəskin təsir etməyə imkan verəcək. Məsələn insanlar tərəvəzlərin dadını
şokolada çevirəcəklər.
Linki kopyala
Bənzər xəbərlər
Oxşar xəbərlər
Həftənin xəbərləri
YouTube öz yeni dizaynını test etməyə başlayıb
Telegram-ın yaradıcısı Pavel Durov geniş müsahibə verib (VİDEO)